Το αποκούμπι των Φιλιππινέζων στην Κύπρο

Το αποκούμπι των Φιλιππινέζων στην Κύπρο

Συνέντευξη της κα Charmagne Garcia-Laconico στον Φιλελεύθερο

Μια από τις πρώτες πράξεις που έκανε, όταν άνοιξε τον περασμένο Νοέμβριο το νέο Προξενείο της Δημοκρατίας των Φιλιππινών, ήταν να τιμήσει με το ανώτατο βραβείο φιλίας της χώρας της, τον τέως Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκο Τράγκολα, για την επιμονή του στον εντοπισμό των σορών των θυμάτων του καθ’ ομολογία κατά συρροή δολοφόνου, Νίκου Μεταξά. Η χώρα της είχε πληρώσει βαρύ τίμημα στην υπόθεση Ορέστης, αφού τέσσερα από τα θύματά του, η 38χρονη Mary Rose Tiburcio, η 6χρονη κόρη της, Sierra Graze Seucaliuc, η 27χρονη Arian Palanas Lozano,και η 29χρονη Maricar Vladez, κατάγονταν από τις Φιλιππίνες.

Μιλώντας στον «Φ», η επίτιμη Πρόξενος της Δημοκρατίας των Φιλιππινών, Charmagne Garcia- Laconico, ανέφερε ότι η υπόθεση είχε προκαλέσει σοκ στην κοινότητα των υπηκόων της χώρας της και πως στο πρόσωπο του Μάρκου Τράγκολα, είχαν βρει ένα στήριγμα. «Τον τιμήσαμε όταν έγιναν τα εγκαίνια του Προξενείου. Ως χώρα νιώθουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη γι’ αυτόν τον άνθρωπο. Τότε δεν είχαμε Προξενείο στην Κύπρο και άτομα από την κοινότητα μας δεν ήξεραν πού να απευθυνθούν. Ο Αρχηγός Τράγκολας, τους έκανε να νιώθουν ότι ήταν κάποιος εδώ για να τους βοηθήσει».

Αν και προγραμματιζόταν η δημιουργία Προξενείου στην Κύπρο, οι άγριες δολοφονίες που ήρθαν στο φως, κατέδειξαν πως αυτό έπρεπε να γίνει άμεσα. «Το προξενείο δημιουργήθηκε προκειμένου να έχουμε καλύτερη εκπροσώπηση της χώρας μας στην Κύπρο. Θέλουμε με την επίσημη παρουσία μας εδώ, να νιώθουν τα άτομα της κοινότητάς μας, πως έχουν ένα δεύτερο σπίτι και κάποιον μπορεί να τους σταθεί και να τους υπερασπίζεται. Επίσης, στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε τις κοινωνικοοικονομικές σχέσεις μεταξύ Φιλιππινών και Κύπρου».

Στους τέσσερις μήνες της λειτουργίας του το Προξενείο, όπως και αυτό που λειτούργησε στη Λευκωσία, έγινε αποκούμπι της κοινότητας των Φιλιππινέζων, που αριθμεί στην Κύπρο 18.000 άτομα. «Εμείς τους βοηθούμε με τα έγγραφα που πρέπει να ετοιμάσουν και σε νομικά θέματα. Είμαστε στην ουσία τους το σπίτι μακριά από το σπίτι τους».

Κληθείσα να πει εάν στο Προξενείο έχουν κατατεθεί παράπονα από Φιλιππινέζους για τις συνθήκες εργοδότησής της, ανέφερε ότι υπήρξε μεμονωμένος αριθμός. «Είχαμε την υπόθεση μιας κοπέλας που προσβλήθηκε από κορωνοϊό, αλλά ο εργοδότης της ήθελε να συνεχίσει να δουλεύει, μία άλλη μας είπε ότι δεν της δίνει φαγητό και κάποιοι μας έκαναν παράπονα πώς τους κακομεταχειρίζονται. Εμείς αυτό που φροντίζουμε είναι να τους ακούμε και να τους βοηθούμε να ακολουθήσουν τις νόμιμες διαδικασίες που υπάρχουν».

Σύσφιξη των σχέσεων με την Κύπρο

Μία από τις δράσεις του Προξενείου, είναι να προωθήσει τις τέχνες και τον πλούσιο πολιτισμό των Φιλιππινών. Στον κάτω όροφό του, εκτίθενται δημιουργίες διάσημων σχεδιαστών των Φιλιππινών, σε μια έκθεση με τίτλο «Best οf the Philippines». Επιπρόσθετα, μέσω ZOOM, παραδίδονται μαθήματα παραδοσιακού χορού σε Φιλιππινέζους στην Κύπρο, προκειμένου να διατηρήσουν την επαφή τους με τη χώρα τους.

«Ανήκω από παιδί στον Οργανισμό Παραδοσιακού Χορού, που προβάλλει την τέχνη της χώρας σε όλο τον κόσμο. Έτσι ξεκίνησα από τα 16 μου να ταξιδεύω, εκπροσωπώντας τη χώρα μου και από τότε είμαι Πρέσβειρα καλής θελήσεως. Επίσης, στηρίζω τις τέχνες και τον πολιτισμό της χώρας μας, που έχει πολλά κοινά με την Κύπρο. Στις Φιλιππίνες υπάρχουν στενοί οικογενειακοί δεσμοί, όπως και στην Κύπρο, οι πολίτες της οποίας είναι πολύ φιλικοί και φιλόξενοι», ανέφερε η κα Laconico.

Στις 6 Μαρτίου συμπληρώνονται 42 χρόνια από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Φιλιππινών και το Προξενείο έχει ετοιμάσει σειρά εκδηλώσεων, προκειμένου να έρθει σε επαφή το κοινό της Κύπρου, με το φαγητό των Φιλιππινών. «Πρέπει να σας πω ότι και το φαγητό μας, έχει αρκετές ομοιότητες με την Κύπρο. Στην Κύπρο ήρθε μια διάσημη σεφ από τις Φιλιππίνες, η Erica Paredes, η οποία έχει τη βάση της στο Παρίσι, που θα μας μυήσει στις γαστρονομικές γεύσεις των Φιλιππινών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παράθεση δύο επίσημων δείπνων και την Κυριακή, τη διοργάνωση ενός street food brunch».

Τα έσοδα θα διατεθούν στους πληγέντες του Τυφώνα «Odette», ο οποίος έπληξε τις κεντρικές και νότιες περιοχές των Φιλιππίνων τον περασμένο Δεκέμβριο, προκάλεσε χιλιάδες θανάτους και υποχρέωσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.